Buurtkavel

In het noorden van ecowijk De Kiem tegen het water aan ligt de buurtkavel. Een stuk grond dat we met de buurt gezamenlijk gaan inrichten en beheren.

De buurtkavel is een langgerekt stuk grond in het noorden van de Kiem. Het ligt tussen het populierenbosje en de bovenste huizenrij ingeklemd.

De buurtkavel krijgen we in bruikleen of huren we (dat is nog niet bekend) van de Gemeente Arnhem. Met de bewonersvereniging gaan we gezamenlijk bepalen wat we daar gaan doen. 

Onder de grond van de buurtkavel ligt een rioolleiding. Er mag daarom niet gebouwd worden, omdat het waterschap daar (eens in de 50 jr) onderhoud aan moet kunnen plegen. 

 

Veel mensen hebben aangegeven een moestuin te willen. Maar er kan natuurlijk veel meer!

De buurtkavel

Wat?

Heel veel is mogelijk. Er kan bijvoorbeeld een tuingedeelte komen met een kruidencirkel, vlindertuin of groentekas of we leggen gezamenlijke of individuele moestuinen aan. In het noorden grenst de buurtkavel aan het populierenbosje. Het is dus ook mooi om ruimte voor dieren te maken, zodat dat ecologische zone van het bosje overloopt in de buurtkavel. Denk bijvoorbeeld aan een bijenkast, insectenhotel, vogelhuisjes of een kippenren. Natuurlijk is dit terrein niet alleen voor volwassenen. Kinderen kunnen hun eigen wilgentenen tent bouwen. We kunnen ecologische speeltoestellen maken, een geheim pad door de rietkraag aanleggen of ruimte voor een veldje reserveren. Of wat dacht je van een stilte plek met uitzicht over het water, een blote-voetenpad of een beeldenroute? Of een vuurplaats en picknick tafels om met vrienden te kunnen genieten van de zomerse avondzon... 

Hoe?

De buurtkavel richten we samen in. Op de vergadering van de bewonersvereniging beslissen we wat we gaan doen, hoe we dat gaan doen, wie dat gaat doen en hoe we dat financieel gaan regelen. Daar is dus nog geen plan voor. 

Wat mag er niet?

Er kunnen geen gebouwen komen. Grote bomen mogen er ook niet gepland worden. Deze zouden met hun wortels (uiteindelijk) de rioolleiding kunnen beschadigen. Ook moet de buurtkavel toegankelijk blijven voor omwonenden.

Waar moeten we rekening mee houden?

De buurtkavel grenst aan een rij achtertuinen. Het is fijn voor die bewoners als zij ook gewoon kunnen genieten in hun achtertuin. 

Wie bepaalt de inrichting?

Dat doen we samen. Daarvoor moet je wel naar de bijeenkomsten (met de Gemeente Arnhem) komen.
Wil je alvast een voorzet geven? Meld je aan voor de bewonersvereniging

Wie gaat het betalen?

De huur van de grond zullen we (vermoedelijk) zelf moeten betalen. Wie de kosten van de inrichting gaat betalen weten we nog. niet. Eventueel kunnen we als vereniging daarvoor subsidie aanvragen bij de gemeente of de provincie. Of we kijken naar een manier waarop we de kosten dekkend kunnen maken. Bijvoorbeeld door groente en/of planten te verkopen uit de moestuinen.

Duurzaam, energiezuinig, ecologisch en sociaal wonen.

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
© 2019 Ecowijk De Kiem