Energie en techniek

Duurzaam bouwen is ook zuinig en slim omgaan met energie.
Hoe doe je dat precies?

Duurzaam omgaan met energie doe je op drie manieren:

 

1. Ga verspilling tegen door goed te isoleren 

Warmte die niet weglekt hoef je ook niet opnieuw in een gebouw te stoppen. Dit is het eerste principe. Isoleren doe je niet alleen door dik isolatiemateriaal te gebruiken, maar ook door slimme dingen. Oude Scandinavische huizen hebben direct na de voordeur soms nog een deur. Zo houd je de koude buiten en de warmte binnen. Dit deden de Scandinaviërs ook met ramen. Toen dubbelglas nog niet bestond, plaatsten ze gewoon nog een raam voor het eerste raam. Inmiddels bestaat er driedubbelglas dat gewoon in één raam past en zijn er super isolerende buitendeuren.

Een slimme manier van isoleren is je huis een vorm geven met een kleine buitenkant. Een torentje op je huis heeft veel extra muren en extra dak, allemaal plekken waar warmte weg kan lekken. Door een woning de vorm van een bol te geven, heb je zo min mogelijk dak en muren bij een zo groot mogelijk huis. Nu is een bol moeilijk te bouwen, dus meestal kom je dan uit op een vierkante vorm met een plat of niet al te puntig dak. Ook een goede manier om weglekken tegen te gaan is het tegen elkaar aanbouwen van huizen. Een flat is eigenlijk een heel erg goede vorm, als je de buitenmuren en het dak maar goed isoleert. Warmte 'lekt' dan namelijk naar je buurman of buurvrouw en niet naar buiten.

2. Maak maximaal gebruik van bronnen als zon, wind, water en aardwarmte 

De zon schijnt gratis op je huis, de wind waait er gratis omheen, in de aarde zit gratis warmte en koelte en met regenwater kun je douchen, kleding wassen en de wc doorspoelen. Van deze bronnen kun je gemakkelijk gebruik maken als je daar bij het ontwerpen van een gebouw al rekening mee houdt. 

Een handige manier van gebruik maken van zonnewarmte is te zorgen dat er veel ramen op het zuiden gericht zijn. De zon warmt je huis dan het hele jaar door vanzelf op. Dan heb je echter ook zonwering nodig, want in de zomer kan de zon je huis ook te veel opwarmen.

Zonnecellen op het dak van je woning of op de garage kunnen stroom opwekken. En een warmtepomp in de bodem onder je huis kan warmte of koelte uit de grond halen. Die warmtepomp kun je natuurlijk weer voeden met de stroom die je zonnecellen opwekken. 

3. Gebruik de energie die je hebt slim

Of je nu energie uit de zon, wind of uit aardgas haalt, je kunt ervoor kiezen die slim in te zetten. Een mooi voorbeeld is het koken van aardappels, dat kost minder energie als je een deksel op de pan doet. 

  • Zo heeft vloerverwarming geen heet water nodig om het lekker warm in je huis te maken, maar slechts lauwwarm water van 35-45°C. 

  • Wordt het te warm in je huis in de zomer, koel het dan 's nachts door de ramen (automatisch) open te zetten. Zo hoeft er overdag geen airco aan. Dit noem je zomernachtventilatie.

  • Gebruik op warme dagen (natuurlijke) zonwering voor je ramen op het zuiden, zoals een zonnescherm, overstek of zelfs loofbomen (die hebben in de zomer blad en in de winter niet ;-)

  • Ventileer je huis met een Warmte TerugWin installatie (WTW). Deze haalt op koude dagen 95% van de warmte uit afgezogen lucht en geeft die warmte aan inkomende verse lucht.

  • Een aantal meter onder de grond is de temperatuur bijna altijd (zomer en winter) hetzelfde. Met een warmtepomp kun je die grond gebruiken om in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen (een soort omgekeerde koelkast). 

Wil je echt van de hoed en de rand weten hoe de huizen in ecowijk De Kiem energiezuinig gebouwd worden? Lees dan het rapport Woningbouw volgens BENG.

Duurzaam, energiezuinig, ecologisch en sociaal wonen.

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
© 2019 Ecowijk De Kiem