Het ontwerp

De vorm is de oervorm van een huis. Een smalle vrijstaande woning met twee bouwlagen. Gebouwd in houtskelet en daardoor licht van gewicht. De dik geïsoleerde schil ligt als een deken over het huis. De zijmuren en het dak zijn als één geheel bekleed met grijze  cementvezel leien. De voorzijde van de woning is bekleed met verduurzaamd hout in een warme kleur. 

Je komt binnen in een 7 meter hoge witte hal waar je direct gehéél tot in de nok van het pand kan kijken. Ondanks het relatief kleine volume, oogt de woning hierdoor ruim en licht. Een rode trap leidt naar de eerste verdieping.

Naar achteren toe wordt de woning steeds meer open. Glaspartijen geven zicht op de watergang en de wilde bloementuin

Voorgevel Rode Trap Huis
Achtergevel Rode Trap Huis

Wat is er ecologisch aan ons ontwerp?

Deze energiezuinige woning is damp-open en luchtdicht. Dit betekent dat het huis kan ‘ademen’ maar niet kan ‘tochten’. De constructie is geheel van hout en alle ramen zijn drie-dubbel glas. De voorzijde van de woning vangt veel zon. De grote ramen warmen de woning op en zo is er minimale bijverwarming nodig. Lamellen voor het glas op het zuiden houden de hoogstaande warme zomerzon buiten en laten de laagstaande zon in de rest van het jaar naar binnen.

Het huis wordt geventileerd middels een Warmte Terug Win (WTW) installatie 95% van de warmte wordt terug-gewonnen uit de uitgaande lucht en aan inkomende verse lucht toegevoegd. 

De leien op het dak zijn de regenschil. Door ruimte tussen deze schil en de constructie kan de woning overal ‘ademen’. 

In het dakvlak (dus niet erop) worden aan beide zijden twee rijen zonnecellen verwerkt. De zonnecellen wekken bijna evenveel stroom op als de woning verbruikt. De hoge hal heeft niet alleen een esthetische functie. Hij dient ook als trekgat voor de ventilatie in zomernachten. Koele lucht stroomt dan via een speciaal rooster de woonkamer binnen en warme lucht ontsnapt via het dakraam.

Materialen

  • De kozijnen zijn gemaakt van Accoya (in Arnhem met azijnzuur verduurzaamd hout)

  • De gevel is bekleed met Platowood (in Arnhem thermisch verduurzaamd vuren)

  • De gehele schil van de woning is geïsoleerd met vlasvezels van Isovlas

  • De lijst om de gevel is gemaakt van Tricoya (duurzaam plaatmateriaal gemaakt van Accoya resthout)

  • De constructie is geheel opgetrokken uit FSC keurmerk hout

Ligging in De Kiem

In het noord-oosten van de ecowijk aan de watergang. Lees meer op de pagina indeling van de wijk.

Rode Trap Huis | Ecowijk De Kiem

Ontwerp:

Rode Trap Huis

Wanneer je als kind ergens een deken overheen legt, heb je een hut. Dit ontwerp heeft een 50 cm dikke schil als isolerende deken.

Dit woningtype is verkocht.

Maquette dicht | Rode Trap Huis | Ecowijk De KiemI-Cocon | Ecowijk De Kiem | Arnhem
Maquette open | Rode Trap Huis | Ecowijk De KiemI-Cocon | Ecowijk De Kiem | Arnhem

verkocht

wordt nu

gebouwd

Het team van het Rode Trap Huis

Jasper

Jobse

Janneke
Robers

Duurzaam, energiezuinig, ecologisch en sociaal wonen.

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
© 2019 Ecowijk De Kiem