Indeling van de wijk

Na maanden van schetsen, tekenen, aanpassen, weer tekenen en weer aanpassen, vind je hieronder de definitieve indeling voor de eerste bouwfase.

Op 16 mei 2017 is onze opzet door de Gemeente Arnhem goedgekeurd. De graafmachines zijn al aan het werk om bouwwegen, rioleringen en kabels aan te leggen.

Bij het stedenbouwkundig plan van De Kiem gaan we uit van een groene, gezonde en frisse leefomgeving. Je weet wie er in je straat en om de hoek woont. En samen plannen maken is normaal. Duurzaamheid is ook sociaal samenzijn.

Door het groen lopen wandelpaden die de verschillende gemeenschappelijke tuinen met elkaar verbinden en de ecowijk verbinden met Schuytgraaf. Het regenwater van de daken en de paden wordt in het groen opgevangen en stroomt vertraagd en gezuiverd door 'beekjes' naar de watergang naast de wijk.

Overal tussen de woningen is er groen. Dat is voor ons zelfs zo vanzelfsprekend, dat we het wel eens vergeten te zeggen. De ontwerpen staan om het groen heen of liggen als eenheid midden in het groen. Je zou kunnen zeggen; niet de woningen zelf zijn het belangrijkste maar hoe ze samen met het groen een bijzondere plek vormen. 

Wij vinden dat iedereen, ook volwassenen, op straat moet kunnen 'spelen'. Of dat nu voetballen, barbecuen of gewoon even kletsen is.
De auto is er te gast. Hij hoort niet thuis in een groene straat, maar is wel een handig ding. Dus je kunt gewoon met je auto voor de deur komen als je veel boodschappen hebt gedaan of gaat verhuizen. Maar je parkeert je de auto langs de hoofdweg in het midden van de wijk of in een parkeerkoffer. Vanaf daar kun je wandelend naar je woning.

In het noorden van de wijk, aan het water, ligt onze eigen buurtkavel. Dit is een stuk grond dat we met de bewonersvereniging gezamenlijk gaan inrichten en beheren.

Indelingsplannen

 klik op de plantekening voor groot formaat 

versie oktober 2017

NOORD

De hoofdweg met zijn parkeerplekken is slim omgeven met groen. Vanaf de wandel- en fietspaden zijn de geparkeerde auto’s door het groen nauwelijks zichtbaar. 

Aan de watergang is een wadi tussen de huizen. Een wadi is een laagte in de grond waarin het regenwater zich kan verzamelen en in de bodem kan infiltreren. Meestal is een wadi beplant met gras of biezen. Een wadi helpt verdroging van de bodem tegen te gaan, vormt een buffer bij overvloedige regenval, en draagt bij aan de zuivering van het water.

NOORD

Groen en zichtlijnen

Het plaatje links is ons stedenbouwkundig uitgangspunt.

De grijze pijl is de toegangsweg de wijk in. Dit is de enige toegangsweg. Iedereen komt daar onze wijk in. Over deze weg kijk je langs het populierenbos over de buurtkavel naar het water. 

De lichtgroene golvende vlekken zijn groenstroken zoals (fruit)bomen, struiken, (stads)tuinen en grasveld. 

De zwart-wit gestippelde lijnen zijn zichtlijnen.
Plaatsen waar je de wijk uit of juist in kijkt.

De sterretjes zijn zichtlocaties. Plaatsen die wanneer je de wijk nadert vanaf de weg, het water of het fietspad bijna altijd ziet liggen. Op deze plekken komen markante woningen die passen op zo'n plek.

Hoe gaan we om met auto's en parkeren?

Wij vinden dat iedereen, ook volwassenen, op straat moet kunnen 'spelen'. Of dat nu voetballen, barbecuen of gewoon even kletsen is. De auto is in onze ecowijk te gast. Hij hoort niet thuis in een groene straat, maar is wel een handig ding. Dus je kunt gewoon met je auto voor de deur komen als je veel boodschappen hebt gedaan of gaat verhuizen. Maar je parkeert je auto langs de hoofdweg in het midden van de wijk of in een parkeerkoffer. Vanaf daar kun je wandelend naar je woning. 

Duurzaam, energiezuinig, ecologisch en sociaal wonen.

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
© 2019 Ecowijk De Kiem