Ecowijk de Kiem is aan het groeien!

13/06/2018

 

Er is veel gebeurd met De Kiem de afgelopen maanden. Daar waren we druk mee en dus was het even stil van onze kant. In het kort:

 

 

  • Er zijn heel veel woningen verkocht. Soms ging het zo snel dat we zelf echt verbaasd waren. We weten dat er behoefte is aan energiezuinige woningen en ecowijken, maar niet dat zoveel mensen de stap naar De Kiem daadwerkelijk durven te zetten. Zo'n 90% van de huizen is nu verkocht of gereserveerd. 

  • Natuurlijk waren de koopcontracten voor de grond al getekend, maar dan duurt het nog even voor je bij de notaris zit. De grond voor het Rode Trap Huis is overgedragen aan de eerste bewoners en volgende week wordt de grond voor de E+ woningen aan de bouwer overgedragen. De andere ontwerpen volgen ergens deze zomer.

  • De Gemeente is keihard aan het werk om het noordelijke deel van de Kiem bouwrijp te krijgen (Er is wat vertraging omdat o.a. Nuon achterloopt op schema door de vele regen dit voorjaar). Begin juli is dat zover.

  • Half juli gaan de eerste palen de grond in. Als eerste voor het Rode Trap Huis en E+ wonen. De overige woontypen volgen later dit jaar / voorjaar 2019. 

  • Het bestuur van de bewonersvereniging heeft een eerste keer met de Gemeente aan tafel gezeten. Daar zijn leuke dingen uit gekomen. Veel van de initiële wensen blijken te kunnen. Lees hieronder over de inhoud van de bijeenkomst.

 

Gemeente Arnhem in overleg met bestuur bewonersvereniging:

 

Als de bewoners van De Kiem het onderhoud doen, wil de Gemeente pergola's boven de parkeervakken plaatsen, zodat het noodzakelijke blik meer uit zicht blijft. In Eva Lanxmeer wordt dit principe toegepast en dat ziet er erg mooi uit. Als automobilist heb je er geen last van, maar de wijk oogt wel veel groener. Bijkomend voordeel is dat je auto in de zomer minder warm wordt, omdat de planten de zon tegenhouden.

 

We zouden graag een natuurlijke speelplek voor kinderen maken met natuurlijke 'boomstam' speeltoestellen op de buurtkavel. Als een voldoende grote groep bewoners dat ook wil, kan de Gemeente speeltoestellen van robinia (acacia) plaatsen, zoals van bijvoorbeeld leverancier Spereco.

 

Er is wellicht een mogelijkheid om hagen tussen de parkeervlakken te plaatsen door te schuiven met parkeerplaatsen die (voorlopig) niet gebruikt gaan worden (we verwachten minder dan 1,7 auto per woning, de norm voor Schuytgraaf, in De Kiem. Mede ook omdat er ideeen zijn voor ruil en/of leen auto-systemen zoals Greenwheels en Buurauto).

 

We vroegen of het woord KIEM met straatstenen in de straat gelegd kan worden en dat kan ;-)

 

Graag zouden we in de straat Dijkvoet en Dijkkruin grasbetonstenen toepassen. Dit zijn straatstenen die deels open zijn zodat gras er in kan groeien. De Gemeente wil hier graag aan meewerken, maar alleen als de gehele straat akkoord is. Het niet geheel vlak zijn van deze stenen zou namelijk voor ouderen en minder validen problemen op kunnen leveren. Deze en andere dingen bespreken we met alle bewoners op de eerste bewonersvergadering ergens in het najaar van 2018.

 

Nog meer mooi nieuws!

 

Laadpalen in de wijk

 

De Gemeente werkt met een fabrikant van laadpalen aan een ontwerp dat laden van elektrische auto's handiger maakt. De stekkers komen namelijk niet uit zogenaamde laadpalen, maar óp de lantaarnpalen en hebben een reikwijdte van een flink aantal meters. De Gemeente streeft in de Kiem naar 50(!) parkeerplaatsen waarop auto's zo opgeladen kunnen worden. Die kunnen niet tegelijk laden (zoveel elektrische auto's zullen er in eerste instantie ook niet zijn), maar op deze manier kun je wel op bijna elke parkeerplek makkelijk bij een laadpunt komen. Zo hoef je geen parkeerplekken te reserveren (die leeg zijn als er geen elektrische auto staat) en kan toch iedereen overal parkeren. Mochten er in de toekomst veel meer elektrische auto's komen, kan het systeem uitgebreid worden.

 

Fietsen door het meer

 

Ecowijk de Kiem grenst in het Noorden aan een meer. Dat meer houdt nu nog op bij het fietspad dat met het tunneltje onder het spoor doorgaat. Dit najaar wordt het meer echter doorgetrokken naar het noorden. Het meer en het aangrenzende natuurgebied wordt daarmee twee keer zo lang. De fietsroute blijft en het deel boven het meer wordt een 35 meter lange fietsbrug. Naar verwachting zullen de graafwerkzaamheden dit najaar (na het broedseizoen) plaatsvinden en wordt de brug komende winter geplaatst.

 

Straatnamen bekend

 

Ecowijk de Kiem is een dijkwijk geworden. Dit zijn de namen van de straten: Ringdijk, Wakerdijk, Slaperdijk, Zomerdijk, Winterdijk, Dijkvoet en Dijkkruin. Op postcode.nl kun je vinden wat je huisnummer wordt. 

 

 

 

 

 

Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg ons
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic

Duurzaam, energiezuinig, ecologisch en sociaal wonen.

  • Facebook Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
© 2019 Ecowijk De Kiem